logo
0 535 819 85 76
0 554 818 78 03
Bize Yazın;
info@mitessogutma.com

Sıkça Sorulan Sorular

Chiller Nedir?

Chiller Kondenser ve Evaporator hacimlerinden oluşan bir soğutma sistemi ana ekipmanıdır.Kendi içerisinde Su soğutmalı ve Hava soğutmalı olarak ikiye ayrılırlar..

Chiller Kullanım Avantajları Nelerdir?

-30C ve +30C sıcaklık arasında çalışabilir. Soğutma ihtiyacı olan her alanda kullanılabilir. Baskı hızını arttırır. Kapalı devre çalışma sayesinde kalıp ve yağ eşanörlerinin ömrünü uzatır.

Hava Soğutmalı Chiller Cihazları

Kondanseri hava ile soğuyan cihazlardır. Üzerinde bulunan fanlar sayesinde, kondanserden geçen soğutucu akışkanı soğutur.

Su soğutmalı Chiller Cihazları

Kullanım alanları: Su soğutmalı chiller, kondanseri su ile soğuyan cihazlardır. Su soğutmalı chillerlerde kule fanları vardır. Kondanser ünitesindeki borunun içinde ısınmış olan gazın sıcaklığını alan su, kulede soğur. Enjeksiyon ve şişirme makinaları kalıpları ve hidrolik yağı, ekstruderlar, sıcak formlama kalıpları, perdah makinaları, silindir merdaneler, metal işleme tezgahları ve muhtelif soğutma uygulamaları için idealdir. Kompakt dizayn, yüksek performans ve küçük hacmi ile dar alanlarda kolayca uygulanır.

Kompresör : Tek sistemde 1 kompresörden 4 kompresöre kadar kombine çalışma özelliğine sahiptir. Cihazlarımızda kapasiteye uygun olarak scroll tip veya yarı hermetik tip soğutma kompresörleri kullanılır. Kompresörler arıza hallerinde yine kendi bakım atölyemizde onarılmaktadır.

Kondenser : Ünitelerde kullanılan su soğutmalı kondenserler bakır borulu ve integlar fin kanatlı tiptir.

Devre Elemanları : Soğutma sisteminin güvenle çalışmasını sağlamak üzere cihaz üzerinde; drayer-filtre, gözetleme camı, expansiyon valf, solenoid valf, kombine prosestat, su akış kontrol valfi, soğutma valfleri su ve hava tahliye valfleri bulunur.

Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?

Standart bir Soğutma Sisteminin çevrim şeması aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Soğutma sisteminde 3 ana eleman bulunmaktadır. Kompresör, evaporatör ve kondanser. Soğutma sisteminde, soğutucu akışını kontrol etmek için ise expansion valf veya kılcal boru, termostat, dryer filtre, likit tutucu, sight glass, manometre ve termometre gibi çeşitli ekipmanlar kullanılmaktadır. Son olarak da Soğutucu akışkanlar ve yağlar.

Chiller Cihazlarının Bakımı

Chiller cihazlarının bakımları düzenli olarak yaptırılmalıdır. Chiller cihazlarının bakımları, sezon başında ve sezon sonunda yaptırılmalıdır. Sezon başında çalıştırılma sonunda ise son çalışma yapılmalıdır. Be şekilde sorunsuz bir şekilde çalışırsınız.

Chiller Cihazlarının Bakım Periyodu


Günlük Bakım :

Haftalık Bakım :

Aylık Bakım:

Yıllık Bakım:


Chiller Cihazlarının Kullanım Alanları

Soğutma Grubu Kış Bakımının Önemi nedir?

Kıs sezonlarında soğutma sistemlerinin kıs dönemi bakımlarının yapılarak, donmaya karsı bazı önlemler alınması gerekmektedir

Soğutma sistemi kısın çalısmıyorsa;

Soğutma sistemleri kısın çalısmıyorsa, sistem gazı pump down edilerek kondensere toplanmalı ve evaporatörlere korozyon inhibitörlü, uygun bir antifriz sarjı yapılarak donmaya karsı tedbirler alınmalıdır, aksi halde yüksek maliyetli donma hasarları yasanabilir.

Soğutma sistemi kısın çalısıyor ise:

Kışın çalısan soğutma sistemlerinde en doğru koruma metodu, aynı sekilde uygun inhibitörlü bir antifriz kullanımıdır. Konsantrasyon oranı dıs ortam iklim sartları gözönünealınarak ayarlanmalıdır.

Kıs sezonu boyunca müsterinin yapması gereken kontroller;

Yetkili servisler tarafından yukarıda bahsedilen yöntemlerden biri uygulansa dahi, kullanıcı personelinin belli periyotlarda sistemler içindeki antifriz sarj miktarını kontrol etmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise; Esanjörlerin giris ve çıkısındaki su vanalarının kaçırması halinde yada yetkisiz kisilerce yanlıslıkla açılması halinde, esanjör içindeki antifrizli karısım tesisata kaçar yada tam tersi tesisattaki su esanjöre gidebilir ve böyle bir durumda antifriz konsantrasyonu düseceği için donmaya karsı koruma dayanımıda düsecektir. Bundan dolayı antifriz ile kıs koruması yapılıyor ise muhakkak surette son kullanıcı bu kontrolleri periyodik olarak yapmalıdır. (bunun için esanjörün üst kısmındaki doldurma vanası açılarak basit olarak antifrizli su seviyesi kontrol edilebilir, sayet seviyede düsme varsa yetkili servise haber verilmelidir.) Olası bir donma veya eksik / hatalı donma koruma yönteminden kaynaklı yasanabilecek problemlerde karsılasılabilecek hasarların yüksek maliyetli olacağı unutulmamalı ve kıs sezonu donma koruma islemleri ihmal edilmemelidir. Kıs bakımları ile ilgili firmamızla irtibata geçebilirsiniz